5.3 Mekanik Avantaj

İlkokul yıllarından itibaren bildiğimiz basit levye prensibinde, Şekilde gösterilen sistemde olduğu gibi, sistem dengede ise, dönme ekseninde moment toplamı sıfır olması gerekliliğinden:

      

olarak tanımlanmaktadır. Bu yöntemle yüksek F2 kuvvetini sınırlı bir F1 kuvveti ile elde etmek ister isek l1/l2 oranını yüksek seçmemiz gerekecektir. Buna bir farklı yaklaşım ise, kaybın olmadığını kabul ederek, enerji sakınımından birim zamanda yapılan iş ile elde edilen işin eşit olması şartından: F1v1=F2v2 olacaktır. burada v1 ve v2 kuvvetlerin etki ettiği noktada hızıdır.

      

Aynı kavramı mekanizmalarda uygular isek, örneğin bir dört-çubuk mekanizması için giriş momenti T12 ve çıkış kolu direnci T14 ise, enerji sakınımından dolayı (kayıplar ihmal edilerek):

      Giriş Gücü = Çıkış Gücü

      

olacaktır. Dikkat edilir ise mekanik avantaj hız oranının tersidir. Ayrıca, eğer giriş ve çıkış kollarına belirli bir kol boyunda bu kuvvetler uygulanıyor ise:

      

olacaktır. I14I24=B0I24 uzunluğu sıfır olur ise mekanik avantaj sıfır olacak, I12I24 =A0I24 uzunluğu sıfır ise, mekanik avantaj sonsuz olacaktır. Tabii ki sistem elastikliğinden ve boşluklardan dolayı sonuçta mekanik avantaj sonsuz olamaz. Ancak mekanik avantaj çok yüksek değerlere ulaşacaktır. Bu şekilde basit levyelerle elde edilemiyecek kadar büyük mekanik avantaj elde edilebilecektir. Nitekim preslerde, sıkıştırma penslerinde, taş kırma gibi yüksek güç isteyen her işte yüksek mekanik avantaj sağlayan mekanizmalar kullanılmaktadır (aşağıdaki şekle bakınız).

Sonucun daha da genelleştirilmesi mümkündür. 1 uzvuna bağlı i ve j uzuvları olduğunda (i giriş, j ise çıkış uzvu olacaktır), bu iki uzvun hızı arasında (çakışan Iij ani dönme merkezinde bağıl hız sıfır olduğundan) ilişkisinin olduğu belirlenmişti. Öyle ise, enerjinin sakınımı prensibi kullanıldığında

      

olacaktır. (uzuvlara kuvvet uygulandığında denklemde uygun değişiklikler yapılır). Bu şekilde, mekanizmaların mekanik avantajlarının belirlenmesi hız oranlarının belirlenmesi problemine indirgenmiştir. Dikkat edilir ise, yüksek mekanik avantaj elde edilmesi için mekanizmanın ölü konumlara yakın olması gerekecektir.

 

Örnek :

Şekilde gösterilen perçin makinası için 12=1100 iken F16/T12 oranını bulun.

Mekanizma 12=1100 konumunda çizilmiştir. Sürtünme ihmal edildiğinde, enerjinin sakınımından dolayı :

      T1212 = F16v16

yazabiliriz. 1,2 ve 6 uzuvları arasında bulunan ani döme merkezlerinden yararlanarak:

      v16 = |I12I26|12

olacaktır. Öyle ise:

      

dir. I12, A0 merkezidir. Bu durumda problem I26 ani dönme merkezini bulunması ile çözülecektir. Şekilde gösterildiği gibi, mafsal eksenleri dönme merkezleri olarak belirlendiğinde I26 ani dönme merkezini bulmak için ilk olarak I24 ve I46 ani dönme merkezlerini bulmamız gerekir. I24 I12I14 ile I32I34 doğrularının kesim noktası ve I46 ise I14I16 ile I45I56 doğrularının kesim noktası olarak belirlenir (kullanılan ani dönme merkezleri mafsal eksenleridir). Bu iki ani dönme merkezi belirlendikten sonra I26 I12I16 ile I24I46 doğrularının kesim noktasıdır. Dikkat edilir ise, I16 sonsuzda olduğundan I12I16 doğrusu A0 dan çizilen 1, 6 uzuvları arasındaki kayar mafsala dik bir doğrudur. I46 ise BC doğrusu (bu doğru I45I56 doğrusudur) ile B0 dan kayar mafsal eksenine dik doğrudur (I45I56 doğrusu). BC ile B0C doğruları çakıştığında B0 (I14) ile I26 çakışacaktır. Bu durumda I26 ani dönme merkezi ise, A0 (I12) ile çakışır. Aynı durum A0A ile AB doğrularının çakışması durumunda sözkonusudur. Bu durumda I24 A0 noktası ile çakışacaktır. Bu durumda perçinleme sırasında I12I26 mesafesi çok kısa olacağından F16/T12 oranı büyük değerler alacaktır.

Autocad kütüğü için tıklayınız (Mekanikpres.dwg).

©es