İzlence

Ders günleri:

Dersler: haftada 2 ders, her ders 1,5 saat

Dersin Amacı:

Dersin amacı sizlere iyi iş kararları verebilmek için gerekli finansal araçları sağlamaktır. Ağırlıklı olarak finansal yönetimin, kurumsal stratejinin diğer bileşenleriyle bağları gösterilecektir. Dersin üç ana modülü vardır.

  1. Finansman ihtiyacı ve sermaye yapısı: Derste ilk olarak dış finansman (borç veya özsermaye) ihtiyacını belirleyen etkenler incelenecek. Ardından en uygun borç/özsermaye oranının değerlendirilmesine geçilecektir.
  2. Proje ve Şirket Değerlemesi: İkinci modülde yatırım projelerini değerlemek için gerekli olan ilgili nakit akışları ve uygun iskonto oranını elde edebilmek için araçlar geliştirilecektir. Ardından şirket değerleme ve yatırım projelerinin seçimi için bu temel araçlar kullanılacaktır.
  3. Seçilmiş konular: Son modülde modern kurumsal finansın bazı alanları ele alınacak. Muhtemel konular arasında Risk Yönetimi ve Kurumsal Yönetişim gibi konular yer almaktadır, ancak kesin konular kalan zamana ve öğrencilerin ilgisine göre belirlenecektir.

Öğretme Metodları:

Kurumsal Finans Teorisinin temel bulgularını sunmakla birlikte teorinin gerçek iş kararlarına uygulaması öne çıkarılacaktır. Her derste sınıf içi tartışma yapılacaktır. Tartışmalar bazen anlatılan konu üzerinden, bazen de vaka odaklı olacaktır. Tartışmalara katılımınız dersin başarısında çok önemlidir. Sizden beklenen, tüm vakaları okumanız, derslere gelmeniz ve sınıf içi tartışmalara katılmanızdır.

Takımımız

  • Prof. Dirk Jenter, Section A
  • Prof. Katharina Lewellen, Section B

Önkoşullar

Finans Teorisi I (15.401). Temel ekonomi ve muhasebe bilgisi de faydalı olacaktır.

Gruplar (Sections)

Dersin iki grubu olacaktır. Her grup haftada iki kere buluşacaktır.

  • Section A
  • Section B

Okumalar/Kitaplar

Brealey, R., and S. C. Myers. Principles of Corporate Finance. 7th ed. Irvin McGraw-Hill.

  • Higgins, R. C. Analysis for Financial Management. 7th ed. Irvin McGraw-Hill.
  • Ders paketi: Vaka analizlerini ve bazı ek okumaları içerir.
  • Bazı ek okumalar derste dağıtılacak ve dersin sunucusuna konacaktır.

Şartlar/Notlandırma

FAALİYET YÜZDE

Vaka ödevleri

  • Öğrenciler kendi aralarında 3-5 kişilik takımlar oluşturacak. Takım başına birer ödev teslim edilecektir.
  • Ödevler vakanın derste tartışılacağı ilk gün dersin başında teslim edilecektir. (kendi kullanımınız için birer kopya hazırlayın)
  • Her takım istediği takdirde kendi seçimi olan toplam iki ödevi teslim etmeyebilir.
  • Eğer tüm ödevler teslim edilirse en düşük not alınan iki ödev ortalamaya katılmaz.
30
Dönem içi sınav (ders saatinde, 11. ve 12. dersler arasında)

30

Final sınavı (final sınavları haftasında)

30

Derse katılım

10

Ek Detaylar

Bu ders zaman alan ve zorlayıcı olacak şekilde tasarlanmıştır. Derste anlatım ve vaka çalışmaları birarada kullanılacaktır. Vaka çalışmalarına kapsamlı bir şekilde hazırlanabilecek vaktiniz yoksa dersi almamanızı tavsiye ederiz. Her bir vaka için yön verici sorular kullanılacaktır. Öğrenciler vakalar için ikişer sayfalık bilgi notu teslim edecekler. Öğrenci takımları 5 kişiden fazla olamaz ve 3 kişiden az olmasını önermiyoruz. Her bir takım tek bir bilgi notu teslim edecektir. Dönem içerisinde toplam iki ödev teslim etmeme hakkına sahipsiniz. Bu dört vaka zorunludur: Wilson Lumber, MCI Communications, Dixon, ve Ameritrade. Wilson Lumber 1 ve 2 tek bir vaka olarak sayılmaktadır.

Bilgi notları daktilo veya bilgisayar çıktısı olmalı ve çift satır aralıklı olarak hazırlanmalıdır. Bir şirkette iş arkadaşlarınıza sunulabilecek türden bir rapor olmalı. İki sayfa limiti raporun metin kısmı içindir. İstediğiniz kadar hesaplama ekleyebilirsiniz. Bilgi notları dersten sonra kabul edilmeyecektir.

Derse gelme ve tartışmalara katılım öğrenim sürecinin çok önemli bir kısmıdır. Brealey ve Myers ders kitabı zorunlu olmasına karşın bizim için daha ziyade arkaplan bilgilerini sağlayacaktır. Derste işleyeceğimiz malzemelerin birçoğu kitapta yer almamaktadır.

Dersin asistanı idari işlerde yardımcı olacaktır. Asistanın ana görevi ödevlerinizin notlandırılması, ofis saatlerinde sorularınızı cevaplandırmak ve 1-2 tekrar saati düzenlemek olacaktır.

Ders Kuralları Adil Olmayı Sağlamak Üzere Tasarlanmıştır

Hedefim dersin amaçlarına ulaşılmasını sağlamak ve notlamanın adil bir şekilde yapıldığından emin olmaktır. Bu derste kayıtlı kalarak aşağıda detayları verilen kurallara uymayı taahhüt ediyorsunuz. Eğer bu kurallara uyamayacağınızı düşünüyorsanız (örneğin sınav tarihinde bir mülakat veya başka bir sebeple çakışmanız varsa), lütfen çakışmayı ortadan kaldırın veya bu dersi başka bir sefer alın.

Sınav tarihleri değiştirilemez ve telafi edilemez. Bu tarihleri iş hayatınızdaki önemli bir toplantı tarihi gibi değerlendirin, yani yatak döşek hasta değilseniz orada olsanız iyi olur. Eğer sınavı kaçırmanıza sebep olacak bir durum ortaya çıkarsa benimle hemen temasa geçin.
Finansal hesap makinalarına sınavlarda izin verilecektir. Ancak, işlemleri olmayan rakamsal cevaplar değerlendirmeye alınmayacaktır. Sınavlar şu anlamda kapsamlı olacaktır, final sınavında kapsanan konular daha önce işlenen konuların devamı niteliğindedir.

Yeniden Değerlendirme

Asistanlar ve ben sınavlarda tutarlı notlama yapılması için elimizden geleni yapacağız. Zaman zaman notlamada hatalar olabilir ve bu durumlarda hatalarımızı aşağıda belirtilen yöntemleri kullanarak düzeltmekten mutluluk duyarız. Notlamada bir hata olduğunu düşünüyorsanız sınavınızın size iade edilmesinden bir hafta içerisinde orijinal sınavı ve ayrı bir kağıtta itirazınızın yazılı bir açıklamasını teslim etmeniz gerekmektedir. Yeniden değerlendirme talebiniz bir haftadan daha sonra veya beraberinde yazılı açıklama bulunmadan yapılırsa yeniden değerlendirme yapılmayacaktır. Bu kuralın istisnası olmayacaktır. Tüm yeniden değerlendirme kararları nihaidir. Yeniden değerlendirme için getirilen sınavlarda yapılmış başka hataları da düzeltme hakkımız saklıdır.

Özel Düzenlemeler ve Sınav Soruları

Belgelenmiş bir özürünüz bulunuyorsa ve bu derste özel şartlara ihtiyaç duyacaksanız lütfen en kısa zamanda bizimle iletişime geçin.

Sadece ciddi bir rahatsızlığınız olduğunun raporlu ispatı veya acil bir durumun ortaya çıkmış olması bir sınavı kaçırmak için geçerli sebep olabilir. Bir sınavdan muaf tutulabilmek için sınavdan önce benimle temasa geçmeniz ve sınavdan sonra sorunu belgelendirebilmeniz şarttır.