Sınavlar

Örnek Sınav

Bu final sınavı, kapalı not ve kapalı kitaplarla yapılacaktır (sorularınızı cevaplarken, hiçbir kitap, ders notu yahut kaynağı sınav esnasında kullanamazsınız). Sınavın her iki kısmını da tamamlayın. Açıklamaları dikkatle okuyun. Temiz ve okunaklı yazın. Cevap kitapçıklarını kullanın. Sınavı tamamlamak için üç saatiniz vardır. Cevaplarınızla beraber soru kâğıdını da geri verin.

Kısım I (%30)

Aşağıdaki her alıntı için (i) yazarının ismini yazın, (ii) alıntının anlamını kendi kelimelerinizle yazın, (iii) alıntının dâhil olduğu tartışmanın kısa bir tasvirini yazın.

1.Şu iki önerme, birbirinin aynısı olmaktan uzaktır: “Şöyle bir nesnenin her zaman şöyle bir etkiye sebep olduğunu gördüm” ve “Görünüşte benzer olan nesnelerin benzer etkileri olacağını öngörüyorum.”

2.Demek ki sadece bir kategorik buyruk vardır ve o da şudur: davranışınızın aynı zamanda bir evrensel kanun olmasını isteyeceğiniz şekilde hareket edin.

3.Eşit olanın, güzel olanın, her neyse o olanın kendisi, bir şey olan, herhangi bir değişim barındırır mı?

4.Göz bebeğinin görme gücüyle beraber gözü oluşturduğu gibi, ruh da bedenle beraber canlıyı oluşturur.

5.Bunun hakkında daha dikkatlice düşündüğümde, açıkça görüyorum ki, uyanık olmayı uykuda olmaktan ayırmayı sağlayacak herhangi bir kesin işaret asla yoktur.

6.Mutluluğun en iyi şey olduğunu söylemek, beylik bir söz gibi görünüyor, fakat onun daha açık bir izahı da arzu edilmektedir. Şayet insanın işlevini belirlemiş olsaydık, muhtemelen buda verilecek olan olurdu.

 

Kısım II (%70)

Aşağıdaki dört sorudan ikisi için kısa makaleler yazın.

1.Hume'un `Kavramlar-arası İlişkiler` ve `Olgu Bilgileri` ayrımı nedir? Bu ayrımın felsefi önemini değerlendirin.

2.“Duyu verileri” nelerdir ve Russell niçin onların algının aracısız nesneleri olduğuna inanır? Duyu verilerinin Russell'ın bilgi açıklamasında yeri nedir? Russell'ın Felsefe'nin Problemleri'ndeki duyu verileri açıklamasını değerlendirin.

3.Ruhun “armoni teorisi” Sokrates'in ruh açıklamasına nasıl bir itiraz teşkil eder?

4.Descartes'ın Tanrı'nın varlığı hakkındaki argümanlarından birini açıklayın ve değerlendirin.