Döngü Deyİmler   
Döngü deyimler aynı deyimin (veya deyimlerin), verilen koşul anlatımına gore, sıfır veya daha fazla kez yürütülmesini sağlar. Java programlama dilinde üç çeşit döngü deyimi vardır: while, do-while, and for.
while deyimi verilen koşul doğru olduğu sürece tek bir deyimi veya deyim öbeğini (birden fazla deyimi yürütmek isterseniz) yürütür. Koşul deyimi bir bool değer üretmelidir. while deyiminin biçimi aşağıdaki gibidir:
...
while (kosul) deyim;
// veya
while (kosul){
  deyim 1;
  ...
  deyim n;
}

						
Do-while deyimi benzer yürütme yapar. Verilen koşul doğru olduğu sürece deyimi ya da deyimleri yürütür. Fakat while deyiminden farklı olarak, while ifadesini takip eden deyimler koşul ifadesine bağlı olarak hiç yürütülmeyebilirken, bunda do ifadesini takip eden deyimler en az bir kez yürütülür. Do-while deyimini biçimi aşağıdaki gibidir: ... do deyim while(kosul); // veya do { deyim 1; ... deyim n; } while (kosul); ... For deyimi değerlerin erimi boyunca yinelemek için kullanılır. For deyiminin biçimi aşağıdaki gibidir:
...
for (ilklendirme;kosul;yineleme) deyim;
// veya
for (ilklendirme;kosul;yineleme){
  deyim 1;
  ...
  deyim n;
};
...

						
Burada ilklendirme başlangıçta bir kez yürütülen bir deyimdir. Bu bir değişkenin bildirilmesini ve ilklendirmesini içerebilir veya sadece bir kontrol değişkenini ilklendirebilir. Yineleme deyimi takip eden deyimler her yürütüldüğünde, koşul anlatımı yanlış değerlendirilmedikçe yürütülür.