Yaratma, İlklendİrme ve Temİzleme   
Bir sınıf ayrıntılı tasarı olduğundan bu sınıfin örnekleri de ondan yaratılır. Bu amaç için, bir önceki bölümde anlatıldığı gibi, Java programlama dili new anahtar kelimesi kullanılır. Bir nesnenin yaratılması aynı zamanda o nesnenin ilklendirilmesi sorumluluğunu da alır. Bunun için yapılandırıcı diye adlandırılan özel bir üye yöntem kullanılır. Yapılandırıcılar, ismi sınıf ismiyle aynı olan ve değer döndürmeyen özel yöntemlerdir.
Yaratılan nesneler daha sonra kullanılmaya ihtiyaç duyulacağı için, nesnenin kimliğini ilgi türünden değişken içinde tutabiliriz. Değişkenler her türlü değeri içerebildigi için, bir nesneye birden fazla değişkenle ilgi bağı kurulabilir.
Aşağıdaki Dikdortgen sınıfının bildirimini düşünelim:
class Diktortgen{
	int positionX;
	int positionY;
	int width;
	int height;

	Diktörtgen(int X, int Y, int aWidth, int aHeight){
		positionX = X;
		positionY = Y;
		width = aWidth;
		height = aHeight;
	}
}
						
Diktortgen türünden bir ilgi değişkeni basitçe şu şekilde bildirilir ve ilklendirilir:
Diktortgen birDiktortgen = new Diktortgen(5, 5, 15, 10);
						
Ayrıca bir sınıf için aşırı yükleme kurallarına uyulduğu sürece birden fazla yapılandırıcı bildirilebilir. Üstelik, this anahtar kelimesini şu şekilde this(eger varsa parametreler) kullanarak bir yapılandırıcı içinden baska bir yapılandırıcı çagrılabilir. Pratikte derleyici sınıfın geçerli örneğine işaret eden yöntemlere, this diye bir gizli değişken geçirir. Bu this anahtar kelimesi geçerli nesnenin referansını açıkça kullanmanız gerektiğinde (örnegin yapılandırıcıları yapılandırıcılar içinde çagırırken ve geçerli nesneye yöntemden bir referans döndürürken) kullanılabilir.
Eğer bir sınıf için hiç yapılandırıcı bildirmezseniz, derleyici otomatik olarak hiç parametresi olmayan bir yapılandırıcı yaratır. Bu yapılandırıcı varsayılan yapılandırıcı olarak bilinir. Örneğin bir sınıfı şöyle bildirirseniz:
class IntegerHolder{
  int i;
}
						
IntegerHolder sınıfının bir örneğini şu şekilde oluşturabilirsiniz:
IntegerHolder anIntHolder = new IntegerHolder();
						
Eğer parametreli bir yapılandırıcı bildirirseniz derleyici varsayilan yapılandırıcıyı oluşturmayacaktır, bu durumda varsayılan yapılandırıcıyi çagırarak örnek oluşturamazsınız.
Bir nesne referansı kullanılarak kapsamı içinde ve artık kullanılmadığı ve çöp toplayıcı tarafından alındığı heryerde erişilebilirdir. Bir nesne ona ilgisi olan hiçbir değişken kalmadığında çöp toplayıcıya alınır. Çöp toplayıcı otomatik olduğundan nesneyi silmeye gerek yoktur. Fakat bazı durumlarda bazı nesne için ayrılmış bazı kaynakları bırakmak için özel bir silme yöntemine ihdiyaç duyabilirsiniz. Bu durumda özel finalize() yöntemini kullanmali ve silme kodunu bu yöntemin içine kymalisiniz. Fakat, bu yöntemi kullanırken dikkatli olmalısınız, çünkü finalize() sadece bir nesne çöpe toplandığında yada çöpe hemen toplanamadığında kullanılabilir. Bu yüzden eğer gerçekten özel bir silme yöntemi bildirmek istiyorsaniz bu yöntemin nesneyle işiniz bittiginde kendiniz çağırmalısınız.