Uygulamalarda basit dört uzuvlu mekanizmalar veya bu basit dört uzuvlu mekanizmalardan seri bağlanarak elde edilen mekanizmalar çok sık rastlanmaktadır. Bu mekanizmalar için hazırlanacak ufak fonksiyon programları gerek Excel paket programı içinde Macro programlar olarak ve gerek VisualBasic lisanı kullanılarak yazılan genel veya özel amaçlı mekanizma programları için çok önemli yapı taşlarını oluşturmaktadır. 2.1. Kartezyen koordinatları verilen bir vektörün uzunluğu ve yön açısını bulmak: x ve y değerleri verildiğinde OP uzunluğu (r=Boy(x,y)) ve OP doğrusunun
pozitif x ekseni ile yaptığı açıyı radyan olarak ( Global Const PI = 3.1415926 Function Açı(X, Y)
2.2. Invers Sinüs ve Kosinüs fonksiyonları: Normal olarak Pascal ve Basic lisanlarında Atn(x)- İnvers tanjant fonksiyonu dışında invers trigonometrik fonksiyon yoktur. Mekanizma analizi sırasında invers sinüs (Asin(X) ) ve invers kosinüs (Acos(X)) fonksiyonlarına ihtiyaç olmaktadır. Dikkat edilir ise, bu fonksiyonlar ACOS un ve ASIN in değerlerinden sadece birini vermektedir. Kullanıcı eğer diğer çözümü istiyor ise, bu açıya 180 derece eklemeli veya çıkarmalıdır. Function Acos(X) Function Asin(X)
2.3. Üçgen Çözümü: Mekanizmaların analizi sırasında üç kenarı verilen bir üçgenin bir açısını (Açı3= AçıCos(U1,U2,U3) ) veya iki kenarı ve açısı verildiğinde karşı kenar uzunluğunu (U3=BoyCos(U1,U2;Açı3)) bulmak için hazırlanmış fonksiyon programlarıdır. Function AçıCos(u1, u2, u3) Function BoyCos(U1, U2, Açı3)
2.4. Basit Mekanizmaların Analizi: 2.4-a) Dört-Çubuk Mekanizması
Bu fonksiyon programı uzuv boyutları, giriş kolu açısı ve bağlantı şekli verilen bir dört-çubuk mekanizmasının çıkış kolu açısını bulmak için yazılmıştır. Kullanıcı s sayısını +1 veya -1 tanımlayarak mekanizmanın açık veya çapraz bağlandığını belirleyecektir. Program incelenir ise, önceden yazılmış olan Boy(), Açı() ve AçıCos() fonksiyonları bu fonksiyonda kullanılmıştır. Bu fonksiyonun kullanılabilmesi için diğer fonksiyonlarında programda yazılı olması gerekir. Programa basit ekler yaparak biyel açısını ve bağlama açısını bulmak için fonksiyonlara çevirmek mümkündür. Function DörtÇubuk(Krank, Biyel, Kol, Sabit, s, th) 2.4-b) Krank-Biyel Mekanizması: Bu fonksiyon programı uzuv boyutları, giriş kolu açısı ve bağlantı şekli verilen bir krank-biyel mekanizmasının çıkış kolu öteleme uzaklığını bulmak için yazılmıştır. Kullanıcının s sayısını +1 veya -1 tanımlayarak pistonun şekilde görüldüğü gibi krank eksenine göre pozitif x ekseni yönünde (s=+1)veya ters yönde (s=-1) olduğunu belirlemesi gerekir. Program önceden yazılmış olan Asin() fonksiyonunu kullanmaktadır.
Function KrankBiyel(Krank, Biyel, Eksantrik, s, th) 2.4-c) Kol-Kızak Mekanizması:
Kol-kızak mekanizmasının santrik veya eksantrik olması a3 değerinin sıfır olup olmaması ile ilgilidir. Eksantrikliklik olduğunda çıkış kolu iki değişik şekilde monte edilebileceğinden s değeri +1 (şekilde gösterilen durum) veya -1 olarak girilmelidir (Santrik için s her hangi bir değer olabilir). Function KolKızak(Krank, Sabit, Eksantrik, s,th) Yukarıda yazılmış olan fonksiyon programları Excel paket programı içinde, kullanıcı tarafından tanımlanmış fonksiyon olarak tıpki diğer Excel fonksiyonları gibi kullanılabilir. Ayrıca, yukarıda yazılmış olan programların Excelde birleştirilerek de kullanılması mümkündür. Ayrıca bu programların VisualBasic içinde de kullanılması mümkündür. VisualBasic platformunun grafik özellikleri ile birlikte kullanıcı animasyon yapabilecek programlarda hazırlayabilir.
Örnek 1- Yukarıda Hazırlanmış olan programlar ile Çok sayıda değişik mekanizmanın analizi kolayca yapılabilecektir. Aşağıda gösterilen mekanizmanın bir dört-çubuk ve bir krank-biyel mekanizmasının seri olarak bağlanması ile elde edildiği görülür ise, ilk olarak dört-çubuk mekanizması çıkış açısı (th4) DörtÇubuk() fonksiyonu kullanarak belirlenir. Th4-250 giriş açısı olarak KrankBiyel() fonksiyonu kullanılarak strok çözülebilir.
İlk Olarak Sabit Uzuv Boyutlarını (sabit açılarda dahil) Excel Üzerinde yerleştirelim.
B8 de görülen açı radyan olarak B0A0
vektörünün yatay ile yaptığı açıdır (bu değeri ATAN2(-B5;B6) şeklinde
ATAN2() Excel fonksiyonu kullanarak elde edebiliriz.Faz Açısı ise bu açıyı
tamlar açı olup B9 hücresine =pi()-B8 yazarak elde edilebilir. D5 hücresinde
ise 4 uzvunda Sabit Değerler girildikten sonra, A16-A40 hücrelerine 150 aralıklarla th krank açısı 0 ila 360 derece arasında girilmiştir.
A kolonunda verilmekte olan açılar yatay ile krankın yaptığı açılardır.
B kolonunda ise bu krank açısı radyana çevrildikten sonra sabit uzva göre
açı olması için B9 hücresinde bulunan Faz açısı değeri çıkarılmıştır (isim
vermedi iseniz B9 hücresini sabitlemek için $B$9 olarak girin). Şimdi
C16 hücresine gelinir ve
Mekanizmayı oluşturan krank-biyel mekanizmasını yukarıdaki şekillerden
biri gibi değiştirdiğimizde, dikkat edilir ise dört çubuk mekanizması
ve dolayısı ile th4 aynı kalacaktır. Krank-Biyel mekanizmasında ise, giriş
kolu açısını kayar çift eksenine paralel bir doğruya göre ölçmemiz gerekeceğinden
giriş kolu açısı (th4-
Excel Kütüğü için (sixlink.xls) tıklayınız.
|