3.6 Devre Kapalılık Denklemlerinin Konum Değişkenleri İçin Çözümü Önceki kısımda gördüğümüz gibi, geometrik olarak devre kapalılık denklem-lerinin çözümü yeterli parametresi verilmiş olan bir üçgenin diğer parametrelerinin be-lirlenmesinden ibarettir. Analitik geometri derslerinden bildiğimiz gibi, üçgen bağ-lantıları aynı zamanda analitik olarak ifade edilerek analitik çözümde yapılabilir. Bu yaklaşımda, tıpkı geometrik yöntemde olduğu, gibi etap etap konum parametrelerinin belirlenmesine çalışılacak ve bunun için seri olarak çözülebilecek bir dizi denklem elde edilecektir. Her bir konum parametrisinin sadece bağımsız parametreye göre belirlen-mesine çalışılmayacaktır. Yani, bu çalışma sonrası konum parametrelerini bağımsız parametre değerine göre bulabileceği bir "algoritma" elde edilecektir. Bu algoritmayı ister bir hesap makinası ile ister özel bir program yazarak veya ister isek çeşitli paket programlarda kolaylıkla çözmemiz mümkün olacaktır. İlk örnek olarak yukarıda görülen bir krank-biyel mekanizmasını ele alalım.
Bi-linen uzuv boyutlarını a1, a2, a3
olarak gösterelim. Amacımız 3 ve 4 uzuvlarının her hangi bir krank açısı,
Vektör devre denklemi: A0A = A0B + BA Bu vektörler tanımlanmış olan sabit ve değişken parametrelerle yazıldığında:
x ve y bileşenleri ayrı ayrı birbirlerine eşitlendiğinde, devre kapalılık denklemi iki skaler denkleme dönüşecektir:
Şu ana kadar göz önüne alınmamış olan çok önemli bir konu bulunmaktadır.
Bu, (3) denkleminde Krank biyel mekanizmasının aynı krank açısında farklı monte edilişi Devre kapalılık denklemi kullanarak elde ettiğimiz konum parametreleri ara-sındaki ilişki lineer değildir. Bu nedenle her mekanizma için geçerli bir yöntem söylemek mümkün değildir. Yaklaşım genelde üçgenlerin belirlenerek bu üçgenlerin gerekli parametrelere göre çözümünü bulmaktır.
DÖRT ÇUBUK MEKANİZMASI Dört-çubuk mekanizması için kullanılan yönteme "Raven metodu" da denmektedir.
Aşağıda gösterilmiş olan mekanizma için uzuv boyutları (a1,
a2, a3,
a4) verilmiştir. Tüm uzuvların konumunu
her hangi bir Geometrik yöntemde kullandığımız yönteme benzer bir şekilde ilk olarak
A0AB0
üçgenini göz önüne alalım. Bu üçgende iki kenar (a1,
a2) ve aralarındaki açı (
s ve
Her iki denklemin sağ tarafı bir
Eğer mekanizma A0AB'B0 şeklinde (çapraz durum) monte edilmiş ise:
olacaktır. Kol-sarkaç boyutlarında mekanizmalar için her Bu şekilde, konum değişkenleri değerlerini hesaplayabileceğimiz bir denklem dizisi elde etmiş bulunuyoruz.
KOL-KIZAK MEKANİZMASI Yukarıda kol-kızak mekanizması gösterilmektedir. Konum analizi için (konum değişkenlerini bulmak için) gereken denklemler:
p ve
Bu denklemlerin çıkarılması okuyucuya bırakılmıştır (sıra ile A0AB ve AB0B üçgenlerinin çözümünü düşünmek gerekir).
ÇOK UZUVLU MEKANİZMALAR Genellikle çok uzuvlu mekanizmalar dikkatlice incelenir ise, büyük bir kısmının dört uzuvlu devrelerden oluştuğu görülecektir. Her bir devre yukarıda üç temel mekanizma için vermiş olduğumuz yöntem ile çözülebilir. Bu durumda giriş uzvunu içeren devreden başlayarak devreler sırayla çözülebilecektir.
Yukarıda gösterilmiş olan var-gel mekanizmasını ele alalım. 1,2,3 ve
4 uzuvlarından oluşan A0AB0
devresi önceden gösterilmiş olan kol-kızak mekanizmanın a4=0
durumundan başka bir şey değildir. Bu devrenin çözümünden Öyle ise, bilinen denklemleri kullanılarak elde edilebilir. İlk iki denklem kol kızak mekanizması için A0AB0
üçgeninin çözümünü, son iki denklem ise krank biyel mekanizmasının (B0BC)çözümünü
vermektedir. Bu kısımda açıklanmış olan yöntem pratikte birçok mekanizmanın analizinde kullanılan çok basit bir yöntemdir. Mühim olan mekanizmayı oluşturan basit devreleri belirlemek ve bu basit devrelerin herbirini ayrı ayrı çözebilmektir. Örnek Yukarıda gösterilmiş olan garaj kapısının analizi için gerekli olan denklemleri elde edelim (Bu mekanizmanin hareketi, ilk bölümde gösterilmişti) Yukarıda verilmiş olan şeklin AutoCad kütüğü için -garajkap.dwg- Dikkat edilir ise, bir teknik resim üzerinde bizim istediğimiz gibi ne uzuvlar numaralıdır ve nede mafsallar işaretlidir. Bunu bizim yapmamız gerekir. Öncelikle de mekanizmanın serbestlik derecesini bulalım. Mekanizma 6 uzuvlu ve 7 döner mafsala sahip olduğuna göre serbestlik derecesi F=3(6-7-1)+7=1 dir ve bağımsız devre sayısı L=7-6+1=2 dir. Bundan sonra uzuvları ve mafsalları işaretleyelim ve devreleri belirleyelim. Devreleri belirlerken gerekli olan uzuv boyutlarını verilen teknik resimden bulabiliriz. Bunlar: A0B0=a1, A0A=a2, A0D=b2, AB=a3, B0B=a4, BC=a5, DC=a6
A0ABB0
devresi bir dört-çubuk mekanizmasıdır. Bu devrede scos( ssin( Bu iki denklemden s ve Dört- Çubuk mekanizmasını çözdükten sonra, BCD üçgenini ele alalım. B ve D noktaları koordinatları: xB=a2cos( yB=a2sin( xD=b2cos( xD=b2sin(
ve Bu şekilde mekanizmanın tüm uzuvlarının konumları bulunmuş olur. |