1.2 Mekanizma Uygulamalarına Örnekler-III:

Boya Kutusu Karıştırma Aparatı

Boyanın viskozitesi yüksek olduğundan karıştırması oldukça zordur (Boyacılar genellikle sallayarak değil, bir çubuk ile karıştırarak boyayı üniform hale getirir. bu hem boyanın israfına ve hem de kirlenmesine neden olabilir). Şekilde gördüğünüz mekanizmada 2 uzvu (kırmızı) elektrik motoru ile eğik bir eksen etrafında döndürülür. Boya kutusu 3 uzvuna (yeşil) sağlam bir şekilde yerleştirilir. 2 uzvunun dönmesi ile kutu içinde bulunan boya üç boyutlu bir hareketle (bu hareketi iyi bir dansözün göbek hareketine benzetebilirsiniz) karıştırılır.


Dişli Çarklar

Mekanik sistemlerin çoğunda tahrik bir elektrik motoru veya içten yanmalı motor ile sağlanır. Bu motorlar tasarlanmış oldukları belirli açısal hızlarla dönerler. Bu açısal hızları yükseltmek veya alçaltmak gerektiğinde yaygın olarak dişli çarklar kullanılır.


Araç Silecekleri

Binek arabalarının yaygın bir şekilde kullanımını sağlayan sistem içten yanmalı motor olduğu kadar silecek ve marş motoru gibi, aracın her zaman, her koşulda ve rahatlıkla kullanılabilmesini sağlayan basit ancak çok kullanılışlı mekanizmalardır. Silecek tüm araçlarda olmazsa olmaz diyebileceğimiz ve bozulduğunda yağmurlu havalarda aracımızı kullanılmaz hale getiren basit bir düzenektir. Şekilde silecekleri hareket ettiren bir mekanizma görülmektedir. Uygulamada farklı mekanizmalarda kullanılmaktadır (Mercedes arabalarının bir kısmında kullanılan tek silecekli sistem gibi).


Kriko

Ağır yükleri kaldırmak ve taşımak için genellikle kiriko olarak tanımlanan kaldırıcılar kullanılır (bunları tekerlekli bir platform üzerine yerleştirirsek yükü aynı zamanda bir yerden başka bir yere taşımak için de kullanılabilir. Yanda bu işlem için pratikte kullanılan iki değişik mekanizma görülmektedir. Etrafınıza bakarsanız mutlaka bir kaç değişik tip sizde görebilirsiniz (araba kirikoları gibi).


Kaldırma Platformu

Yüksek noktalara çıkmak, orada çalışmak için bir platformun kaldırılması gerekmektedir.Şekilde gösterilmekte olan mekanizma bu işi kolaylıkla gerçekleştirebilir. Üzerine yerleştirilen eşya ve insanı yüksek konumlara taşır ve orada çalışma imkanı verir (örneğin tamirat işleri ve elektrik kablosu döşeme, pencere temizliği gibi). Bu işlem için farklı çözümleri de etrafınızda görebilirsiniz.