1.2 Mekanizma Uygulamalarına Örnekler-II:

Otomobil Dişli Kutusu

Takım tezgahlarında, arabalarda, ve daha birçok uygulamada, sabit bir giriş hızından değişik değerlerde çıkış hızının elde edilmesi gerekli olmaktadır. Bu durumlarda dişlilerin birbirleri ile temas etmeleri veya ayrılmaları ile, veya dişli bir kavrama yardımıyla ana taşıyıcı mile bağlanması ile, değişik hızların elde edilmesi mümkün olacaktır. Şekilde, bir araç dişli kutusu örnek olarak gösterilmektedir.


Oyuncak Hayvan Yürüme Mekanizması

Mekanizmaların çocuk oyuncaklarına uygulanması oldukça eski olup, aynı zamanda insanoğlunun hayallerinin genişliğini göstermesinden dolayı da çok ilginçtir (kişisel olarak kanım, insanoğlunun en fazla oyuncaklarda ve silah sanayisinde hayallerini zorlamakta ve her geçen gün bir yenilik bulmakta olduğu, ve yeni teknolojilerin ilk olarak bu iki alanda görüldüğüdür). Şekilde gösterilen oyuncak yürüme mekanizmasında A0A kolu bir elektrik motoru ile tahrik edilmekte, arka ayaklar B0 merkezli dönme yaparken, ön ayakların daha karmaşık bir hareketle ileri “geri gitmesi sağlanmaktadır. Hareketin sanatsal olarak uygulanışını görmek için burayı tıklarsanız ilginç bir siteyi görürsünüz. Görecekleriniz “Sanat bir bilimdir ve bilim ise bir sanattır” cümlesini doğrulayacaktır.


Liman Vinci

Şekilde görülen ve genellikle Demag vinci olarak adlandırılan vinçler, limanlarda, tersanelerde yoğunlukla kullanılır. Yük, kanca ile tüm engellerin yukarısında bir seviyeye kaldırıldıktan sonra D noktasının yatay bir hareket yapması istenilir. Bunun nedeni, bu ikinci yer değiştirme işlemi sırasında enerji kullanımının minimize edilmesidir. Yatay hareket, tüm sistemin kendi ekseni etrafında dönmesi ile dairesel olarak, radyal yönde hareket ise, şekilde görülen dört-çubuk mekanizması kullanılarak D noktasının yaklaşık yatay doğrusal hareketi ile sağlanabilir.