Veri Koruma ve Güvenlik

   

VIII

Standartlar ve Protokoller

   

VIII.III

Sertifikanın Geçersiz Kılınması

   

   
 

Birisinin özel anahtarının çalındığını fark ettiği veya çalıştığı kurumdan kovulduğu gibi durumlarda ilgili sertifikanın daha sonradan kullanılamaması için geçerliliğinin iptal edilmesi gerekmektedir. Sertifikaların üstünde geçerlilik süresinin sona erme tarihi vardır ama genellikle bu zaman oldukça uzundur. Bu problem kredi kartının kaybolması ile benzer bir problemdir aslında.

Şuana kadar uygulanmış çözümleri şu şekilde sıralayabiliriz:

• Sertifika İptal Listeleri (CRLs): CA periyodik olarak imzalanmış bir iptal edilen sertifika listesi yayınlar. Her bir CRL süresi dolmamış ama iptal edilmiş sertifikaların tümünü kapsar.
• Delta CRL: CRL .ok büyüdüğünde, periyodik olarak bunu indirmek çok problemli olmaktadır. Verimlilik amaçlarıyla, delta CRL’lr kullanılmaktadır. Bunlarda en son CRl’den bu yana olan değişiklikler görünmektedir. Delta CRL’ler çok kısa olduğu gibi genellikle herhangi bir sertifika da içermezler.
• Online İptal Sunucusu(OLRS): CRL’ler ne kadar sıklıkla yayınlanırsa yayınlansın yinede gerçek zaman garantisi vermezler. OLRS bireysel bir sertifikanın geçerliliğinin gerçek zamanda doğrulanmış bir kanal üzerinden sorgulandığı sunucudur. Böylelikle iptal kararı daha hızlı bir şekilde uygulamaya alınmış olmaktadır.
• Anlık İptal: OLRS yaklaşımında, doğrulayan (şifreleme yapan taraf) sunucudan sertifikanın durumunu sorgular. Bu sorgu doğrulama esnasında yapılır ve imzalayanın imzalama işlemi esnasında sertifikanın iptal durumunun kontrol edilmesi mümkün değildir. E-posta gibi asenkron uygulamalarda, sertifikanın anlık olarak iptal edilmesi gerekiyor ki yeni bir imza oluşturmak artık mümkün olmasın. Alternatif olarak Bone et al. eğer sertifika iptal edilmişse ilk yerde dijital olarak imzalanmış mesajı oluşturmanın mümkün olmadığı bir metot önermiştir. Böylelikle dijital imzanın varlığı sertifikanın da imzalama anında geçerli olduğunun işaretidir. Daha net anlatacak olursak, alıcı yerine imzalayıcının kendisi sunucu ile iletişime geçiyor ve sunucunun katılımı olmasan dijital imza oluşturulamıyor. Tabiki sunucunun imza olayına katılması ancak sertifikanın geçerliliğinin kontrol edildiği durumlarda olmaktadır. Daha fazla bilgi için aşağıdaki kaynak faydalı olabilir:

Kaynak: Fine Grained Control of Security Capabilities, D. Boneh et al. ACM Transactions on Internet Technology, Vol 4, No.1, Feb 2004.

   

   
       
 
«önceki oturum [1] sonraki oturum »
   
       
 
«önceki bölümden devam et sonraki bölümden devam et »
  bölüm indeksi