Veri Koruma ve Güvenlik

   

VIII

Standartlar ve Protokoller

   

VIII.V

IPsec

   

   
 

AH ve ESP

Ya manuel olarak yada IKE kullanılarak konfigüre edilmiş paylaşılmış bir oturum anahtarı için, AH sadece bütünlük koruması sağlarken, ESP şifreleme ve/veya bütünlük doğrulaması sağlayabilir. Bazı ufak farklılıklar olmasına rağmen, sadece bütünlük koruması yapan bir ESP AH ile aynıdır. Bu nedenle olayları daha basite indirgemek adına bu bölümde sadece ESP’yi açıklayacağız.

Büyük ihtimal ile alıcı birçok kaynaktan IPsec paketi alacaktır. Dolayısıyla hangi paketler için hangi anahtar ve algoritmanın kullanılacağının karar verileceği bir prosedür oluşturulmalıdır. Bu IPsec’te “Güvenlik İlişkileri-Security Associations-SA” kurularak sağlanır. IPsec başlığında SPI (Security Parameter Index) isminde göndericinin kendi SA (Güvenlik ilişileri) veritabanından gerekli bilgileri bulmasına olanak sağlayan Güvenlik İlişkisini belirlemeye yarayan bir alan bulunur. SA tek yönlü olarak düşünülür, SPI değeri ise alıcı tarafından seçilir.

SA veritabanı dışında, ne tip paketlere nasıl bir koruma sağlanacağı ile ilgili kuralların bulunduğu güvenlik politikası veritabanı isminde bir başka veritabanı daha vardır. Paketler IP paket alanındaki herhangi bir alan baz alınarak ayırt edilebilirler. Aşağıdaki şekil ESP zarfındaki alanları göstermektedir.



 

Figür 3. ESP zarfındaki alanlar


   

   
       
 
«önceki oturum [1] [2] [3] sonraki oturum »
   
       
 
«önceki bölümden devam et sonraki bölümden devam et »
  bölüm indeksi