7.1 Dört Çubuk Mekanizması Dört uzuvlu ve dört döner mafsala sahip mekanizmaya dört-çubuk mekanizması denmektedir. Genelde hareket eden üç uzuv görülse de, sabit gövde de bir uzuv sayılmaktadır. Dört-çubuk mekanizmalarının uygulamada çeşitliliği hayret edici miktarlarda olup genelde kullanan kişiler onun bir mekanizma olduğunun bile farkına varmayabilirler. Uygulama alanı bu kadar geniş olsa bile, bu uygulamalar üç değişik gurupta toplanabilir:
Grasshof Teoremi: Bir mekanizmanın tipi uzuv boyutları ile değişmez isede hareket özellikleri tabiiki uzuv boyutlarına bağlıdır. Bir dört-çubuk mekanizmasında hareket özellikleri uzuv boyutlarının birbirlerine göre oranı ile belirlenecektir. Sabit uzva döner mafsal ile bağlı uzuvlar iki değişik hareket yapabilir:
Sabit uzva bağlı kolların krank veya sarkaç olmasına göre hareket açısından üç değişik dört-çubuk mekanizması oluşacaktır:
Dört-çubuk mekanizmasının hareket açısından değişik bu dört tipi uzuv boyutlarına bağlıdır. Grashof teoremi (veya Grashof kuralı) uzuv boyutlarına bağlı olarak bu değişik dört-çubuk mekanizmasını şu şekilde belirler: Bir dört uzuvlu dört döner mafsallı zincirde: l = en uzun uzvun uzuv boyutu s = en kısa uzvun uzuv boyutu p,q = diğer uzuvların uzuv boyutları Uzuv boyutları, önceden belirtildiği gibi, mafsal eksenleri arasında kalan mesafedir. Bu tanıma göre:
l=830, s=216 , p=485 , q=581 830+216=1046<485+581=1066
l=829, s=216 , p=485 , q=415 829+216=1045>485+415=900 Bu durumda hangi uzuv sabit olursa olsun sadece değişik salınım açıları
olan çift sarkaç mekanizmaları elde edilecektir.
Bu konumda her krank açısı için iki çıkış kolu açısı olan mekanizmada çözüm teke düşer. Bundan dolayı krankın bu konumdan hafif bir sapması durumunda hareketli diğer iki uzvun nasıl bir hareket yapacağı bilinemez. Örneğin, sabit uzva bağlı diğer kol saat yelkovanı yönünde veya ters yönünde dönebilir . Bu nedenle hareket belirsizdir.
Mekanizmanın kritik konumlarında sorun olmaması için iki krank arasında iki değişik paralelogram mekanizması oluşturulabilir. Dikkat edilir ise, parallelogram mekanizmalarından birisi kritik konumda iken (örneğin A0ABB0 bir doğru üzerine olursa) diğeri kritik konumda olmayacağından mekanizma her konumda çift kol olarak hareket iletecektir.
Dikkat edilir ise, uzuv boyutlarının tümünü bir sabit değer ile çarptığımızda veya böldüğümüzde uzuv boyutları arasında bulunan oran sabit kaldığı müddetce, mekanizmanın hareket özellikleri değişmeyeceği gibi, uzuvların birbirlerine göre açısal konumlarıda aynı kalacaktır. Yani, açısal değerler uzuv boyutlarının birbirlerine göre oranlarına bağlı olup, uzuv boyutlarına bağlı değildir. Bir başka deyişle, uzuv boyutlarının oranları sabit kalmak şartı ile bir dört-çubuk mekanizmasını ne kadar küçültürseniz küçültün, veya ne kadar büyütürseniz büyütün, giriş kolu açısına karşı gelen diğer kol açıları, uzuv boyu oranları aynı kaldıkca, daima aynıdır (mekanizmada oranların sabit kalarak mekanizmayı büyütme veya küçültme, mekanizmanın farklı ölçeklerde çizilmesi, veya devre denkleminin bir sabit değerle çarpılması olarakda düşünülebilir). Mekanizmayı ne kadar büyütürseniz büyütün veya ne kadar küçültürseniz küçültün, eğer uzuv oranları aynı ise, açısal konumlar aynıdır. Dört-çubuk mekanizmaları arasında kol-sarkaç mekanizması makina tasarımında önemli bir yer alır. Bu mekanizma kullanılarak bir elektrik motorunun sürekli bir dönüş hareketini kolayca bir salınım hareketine dönüştürülebilir. Bu nedenle kol-sarkaç oranlarına sahip dört-çubuk mekanizmalarının biraz daha detaylı incelenmesinde yarar bulunmaktadır. Kol-sarkaç mekanizmalarının ölü konumları Kol-sarkaç mekanizmasında sarkaç iki sınır açı değeri arasında salınır. Genellikle krank giriş uzvu olup sarkaç ise çıkış uzvudur. Sarkacın bir yöne doğru yapmakta olduğu salınım yavaşlar ve bir konumda durduktan sonra yön değiştirerek ters yöne doğru salınım yapar. Bu, krankın 3600 dönmesi sırasında iki defa tekrarlar. Sarkacın limit konumları, veya hızının sıfır olduğu konumlar, kol-sarkaç mekanizmasının ölü konumları olarak tanımlanır. Kısım 2 de dört-çubuk mekanizmasının hız analizinde her hangi bir konumda, 4 uzvunun açısal hızı için verilmiş olan denklem:
Bu denklemde: sin( sin( Bu durumlarda biyel ve krank aynı doğru üzerindedir. Bu konumlara açık ve kapalı ölü konumlar denir. Salınım açısı, Açık ölü konumdan kapalı ölü konuma hareket edilirken krankın yapmış
olduğu dönme miktarı ise Genellikle sarkacın bir yönde hareketi sırasında iş yapılır diğer yönde sistem başlangıç noktasına boş olarak getirilir. Mühendis olarak genel hedefimiz sürati, dolayısı ilede verimliliği artırmakdır. Hız ise yapılan işin tipine bağlı olup maksimum çalışma hızı işin türü ile belirlenir. Ancak iş, sarkacın bir yönde dön-mesi sırasında yapılıyor ise, ters yönde dönme sırasında iş yapılmadığından sürat artırılabilir. Bu şekilde bir birim iş için geçen süre kısaltılabilir. Sabit dönen bir krank için bu, iş yapılan sarkaç dönme yönünde buna karşı gelen krank dönme açısını 1800 fazla olması, ters yönde hareket sırasında ise, krank dönme açısının 1800 az tutulması ile sağlanır. Bu durumda sabit krank dönme açısı için Zaman Oranı olarak: tanımlanabilir. İş yapılırken krank dönme açısının fazla olması, geri dönüşte kalan krank dönme açısının azaltılması ile verim belirli bir miktar artırılacaktır. Kol-sarkaç oranlarında bir dört-çubuk mekanizmasını ele aldığımızda,
bu mekanizmanın sabit uzva göre ayna görüntüsü alındığında yine bir kol-sarkaç
oranında dört-çubuk mekanizması elde edilecek ve bu mekanizmanın salınım
açısı orijinal mekanizma ile aynı olacaktır. Ancak krankın açık ölü konumdan
kapalı ölü konuma orijinal mekanizmada Bu sınır konumlara ölü konum denmesinin sebebi, bu konumlarda sarkaca
etki eden kuvvet, mekanizmanın hareket etmesini sağlayamaz. Veya Bağlama Açısı Kinematik analiz sırasında, bir mekanizmanın yük altında nasıl bir davranış
göstereceğini bilmek önemlidir. Yük altında davranış olarak giriş uzvunda
oluşan hareket ve kuvvet çıkış uzvuna nasıl ve ne şekilde iletildiğidir.
Bu etapta hedefimiz kinematik analizini yaptığımız bir mekanizmanın yük
altında davranışını belirlemek için kullanabileceğimiz bir kinematik parametre
bulmaktır. Sürtünme ve atalet kuvvetleri ihmal edildiğinde, enerji sakınımından
dolayı giriş uzvunda birim zamanda yapılan iş (T12 tanımlamıştır. Bağlama açısı aynı zamanda: Bağlama açısı mekanizmanın hareketi sırasında değişecektir. Sabit bir direnç karşısında gerekli sabit bir Ft kuvvetine karşı çıkış uzvuna hareketli mafsal noktasında etki eden toplam kuvvet de tüm hareket sırasında artar. Mekanizmanın mukavemet açısından tasarımı etki edecek olan maksimum kuvvete göre olacağından F kuvvetinin mümkün olduğunca Ft den büyük olmamasına çalışılmalıdır. Bu bağlama açısının hareket sırasında 900 den en az sapmasını gerektirir. Şekilde yukarıda verilmiş olan tanıma göre bir dört-çubuk ve krank-biyel mekanizmasında bağlama açısı gösterilmektedir. Görüldüğü gibi, bağlama açısı basit bir kinematik parametre olup çıkış uzvuna giriş uzvundan iletilen kuvvetin ne kadarının iş yapar olduğunu göstermektedir. Bu basit parametre ile mekanizmanın uygulamada doğru çalışıp çalışmayacağını kinematik tasarım sırasında karar verilebilir. Aynı zamanda, bağlama açısının mekanizmada hareketin uzuv boyutlarındaki toleranslara karşı hassasiyetinide gösteren bir parametre olduğu bilinmektedir. Bağlama açısı 900 olduğunda biyel uzvundan çıkış koluna iletilen tüm kuvvet çıkış kolunu çevirmek içindir. Bağlama açısının 00 olduğu durumda ise, giriş koluna ne kadar kuvvet uygularsak uygulayalım, çıkış kolunu çevrilemiyeceği açıkca görülmektedir. Ayrıca, bağlama açısının mekanizmanın sabit bir parametresi olmadığı, giriş kol açısına göre değişeceği açıktır. En optimum bağlama açısı 900, bir dört-çubuk mekanizmasının sadece bir veya iki giriş kolu açısında olacak, diğer konumlarda farklı bağlama açısı değerleri olacaktır. Öyle ise, dört-çubuk mekanizması için bağlama açısını giriş kolu açısına göre bulalım. Bağlama açısını giriş kolu açısına göre belirlemek için ikinci kısımda konum analizi için kullandığımız yöntemi kullanmak uygun olacaktır. Şekilde gösterilen dört-çubuk mekanizması için A0AB0 üçgeni ile ABB0 üçgenlerini göz önüne alalım ve her iki üçgende kosinüs teoremini kullanarak AB0 uzunluğunu yazalım.
bu denklemden bağlama açısı çözüldüğünde:
veya:
olarak yazılabilir. Bağlama açısının minimum veya maksimum değerini elde
etmek için (3) denkleminin
Bu denklemden görüldüğü gibi bağlama açısı,
dir. Bu konumlar şekilde görülmektedir. En kritik bağlama açısı 900
dereceden en fazla sapan bağlama açısıdır. Bu nedenle (5) numaralı denklem incelendiğinde, uzuv boyutları:
denklemini sağladığı durumda, minimum ve maksimum bağlama açılarının 900 den sapması eşittir. Bu durum genel olarak optimum bir çözümdür. Bu özelliğe sahip dört-çubuk mekanizmalarına santrik dört-çubuk mekanizması denir ve zaman oranları 1 dir. Yani, sarkacın her iki yönde salınımı krankın 1800 dönmesi sırasında olur.
Örnek Bir dört-çubuk mekanizmasında uzuv boyutları: a2=4, a3=8, a4=6, a1=7 dir. Grashof kuralına göre 1 uzvu sabit uzuv 2 uzvu krank olmak üzere bu mekanizmanın bir kol-sarkaç olduğunu gösterin, salınım açısını, karşı gelen kol dönme açısını ve en kritik bağlama açısını bulun. En uzun uzuv boyutu ile en kısa uzuv boyutu toplamı (4+8=12) diğer iki uzuv boyutu toplamından (6+7=13) az olması nedeni ile 2 uzvu krank, ona komşu 1 uzvu sabit ise mekanizma kol sarkaç oranını sağlamaktadır. Ölü konumlarda mekanizma üçgen şeklinde olduğundan bu konumlarda kosinüs teoremi uygulandığında: Açık ölü konumda: veya veya Kapalı ölü konum için ise: veya veya Bağlama açısının maksimum ve minimum değerleri ise:
|