7.2 Krank-Biyel Mekanizması Makina tasarımında yoğun bir şekilde kullanılan bir başka mekanizmada krank-biyel mekanizmasıdır. Genel olarak bir dönme hareketini bir öteleme hareketine çevirmek için kullanıldığı gibi bir öteleme hareketini dönme hareketine çevirmek içinde kullanılabilir. Şekilde krank-biyel mekanizması, değişken açıları ve boyutları tanımlayan sabit parametreleri görülmektedir. Dört-çubuk mekanizmasında olduğu gibi, ölü konumlar krank ile biyelin aynı doğru üzerinde olduğu konumlardır. Krankın tam bir dönmesi için c eksantrikliğinin biyel ile krank uzunluklarının farkından az ve krankın en kısa uzuv boyutu olması gerekir. (yani c<(a3-a2) ve a3>a2 olmalıdır). Krank biyel mekanizmasında strok (s) pistonun ölü konumlar arasında yaptığı öteleme mesafesi olup: dur burada: s = Strok Eksantriklik sıfır ise( c = 0), krank biyel mekanizması santriktir ve bu durumda strok iki krank boyu olur (s = 2a2).
Bağlama açısı,
Bağlama açısının dik açıdan maksimum sapmasını belirlemek için
Bağlama açısının maksimum veya minimum değeri
dir. Eğer c Şekilde görüldüğü gibi, pozitif ise bağlama açısı Eksantriklik sıfır ise (c=0), maksimum ve minimum bağlama açısı değerlerinin dik açıdan sapması eşit olup:
Bir örnek olması açısından, pistonlu pompalarda, krank-biyel oranının genellikle ¼ den az bir oran olması istenilir. Bu ise bağlama açısının dik açıdan sapmasını 14.480 den az bir değerde tutacaktır. Santrik bir krank biyelde krank boyu istenilen stroka bağlı olduğundan (a2 = s/2), bu oranın elde edilmesi için biyel boyunun büyütülmesi, dolayısı ile mekanizmanın daha fazla hacim kapsamasını gerektirir. Dört çubuk mekanizması için açıklanmış olan bağlama açısı problemi gibi, krank-biyel mekanizmaları içinde benzer bir problem ortaya konabilir:
Problemin yine iki kısmı bulunmaktadır. Birinci kısım, verilen strok
(s) ve karşı gelen kol dönme açısını ( Problemin birinci kısmı için strokun uzuv boyutları oranına bağlı olduğuna dikkat etmemiz gerekmektedir. Örneğin uzuv boyutlarını iki misli büyütür isek strok iki misli artacaktır. Bu dört çubuk mekanizmalarında kol dönme açıları için olmayan bir durumdur. Bu nedenle strok bir birim (s=1) olarak ele alınacak , sonuçta elde edilen krank ve biyel boyutları istenilen strok değeri ile çarpılarak gerçek olması gerekli boyutlar bulunacaktır. Şekilde gösterilmiş olan ölü konumlar için vektör devre denklemi:
veya kompleks sayılar kullanılarak
dır. Denklem (8) i denklem (7) den çıkarıp se-sf = s = 1 olarak alır isek:
olacaktır.
Olarak yazılabilir. Krankın tam bir dönme yapabilmesi için gerekli (yeterli
değil) |
elde edilir. Eğer c, eksantriklik değeri ise: BeAo=BeAe+AeAo olan vektörün sanal bileşeni olarak elde edilecektir. Bir kompleks sayıdan kompleks eşleniği çıkarılır ise, sanal kısmın iki katı olacağından bu vektör denkleminden:
elde edilir. Bu denklemde önceden tanımlanmış olan Z ve
olacaktır. Denklem (11) den elde edilen Z değeri kullanıldığında:
olur. Bu durumda uzuv boyutları:
olacaktır. (14-16) denklemleri kullanılarak verilen krank dönme açısı
ve stroku bir birim olan krank biyel mekanızmaları Problemin Geometrik olarak çözümü için: Örnek Stroku s=120 mm, buna karşı gelen krank dönme açısı Stroku bir birim alarak denklem (14), (15) ve (16) kullanılarak uzuv boyutları: a2 = 0.47881, a3= 0.95762 ve c = 0.23523 olarak bulunur. s = 120 için ise a3= 114.91mm, a2 = 57.46mm ve c = 28.23mm olur. Elde edilmiş olan bu mekanizma için minimum bağlama açısı değeri:
Örnek Örnekde strok ve krank dönme açısı olan ancak krank uzunluğunun biyel uzunluğuna göre oranı tanımlanmıyarak, eksantrikliği c = 20 mm olması istenilen krank biyel mekanizması boyutlarını bulalım. Birim stok için c = 20/120 = 0.16667 dir. Denklem (10) u
olacaktır. c = 0.16667 ve
dir. Ayrıca, krankın tam dönme yapabilmesi için c+a <b veya c <b-a
olmalıdır. Sınır şart olarak (c = b-a) alındığında
ve olur. Denklem 15 i
olacaktır.
denklemi elde edilir. Bu denklemde Q = (
Q pozitif olması gerektiğinden (= (
dir ve aranılan çözüm tekdir. Örnek Stroku s=120 mm ve krank dönme açısı Denklem (20) den, a2= 55.87 mm; a3= 137.88 mm ; c= 42.81 mm Sonuç Mekanizma Şekilde görülmektedir. Mekanizmanın minimum bağlama açısı
Elde edilen sonuç ölü konumlar arası kol dönme açısına göre bulunabilir.
Bu sonuçlar Kitapta Abak 2 de görülmektedir. Krank biyel mekanizması uzuv
boyutları (a2, a3,
c) ve |