Veri Koruma ve Güvenlik

   

VIII

Standartlar ve Protokoller

   

VIII.II

AAA-Açık Anahtar Altyapısı (PKI-Public Key Infrastructure)

   

   
 

X.509 Standardı

ITU-T tavsiyesi X.509 bir dizin yapısını tanımlayan 500 serisinin bir parçasıdır. X500 çerçevesinde AAA (Açık anahtar altyapısı) her ismin o isimle ilgili bilgilerin havuzu olduğu, hiyerarşik bir isim tarafından index’i oluşturulmuş dağıtık hiyerarşik bir veritabanı olan dizin; olarak düşünülmüştür.
X.509’un kalbi her bir kulacıyla ilintili olan açık anahtar sertifikalarıdır. Ya kullanıcı ya da CA (Sertifika Otositesi) sertifikayı dizine yerleştirir. Dizin sunucu sertifika işlevleriyle hiç ilgilenmez, asıl görevi kullanıcıların sertifikalara kolay bi rşekilde ulaşmasını sağlamaktır. Bir X.509 sertifika şu bilgileri kapsar:

Versiyon: Versiyon 1’den 3’e kadar tanımlı 3 versiyon bulunmaktadır.
Seri Numarası: Yayın yapan CA ismi ile birlikte biricik olarak sertifikayı tanımlar.
İmzaAlgoritmasıTanımlayıcı: Sertifikayı imzalamada kullanılan algoritma.
Yayımlayan: Yayımlayan CA’nın X500 ismi.
Geçerlilik: iki alt başlığı içerir: Sertifikanın geçerli olduğu ilk ve son günler.
Konu: Sertifikanın adına açıldığı kullanıcının X.500 ismi.
KonuAçıkAnahtarbilgisi: Konunun açık anahtarı artı bu anahtarın bir takım parametrelerle kullanıldığı algoritmanın belirteci
Uzantılar: Version 3’de eklenmiştir.
İmza: Diğer bütün alanların imzasını kapsar.

PKIX, X.509’u temel alan genel ve resmi bir model oluşturmak için çalışan bir IETF çalışma grubudur. Bir diğer deyişle, PKIX internette desteklenebilecek X.509 seçeneklerini belirlemeye çalışırlar. Sertifika biçimlerinin tabanı olarak X.509’un seçilmesi hala kafalarda soru işaretleri bırakmaktadır. Çünkü X.509 bir çok uygulamanın ihtiyacını karşılamada yeterli kadar esnek değildir. Örneğin, X.500 isimlerini belirtmek için ne çeşit isim bileşenleri hangilerinin altında olmasına izin verildiği gibi kurallar vardır. Bu uygulama başak tip bir isimlendirme kullandığı durumlarda problem oluşturabilmektedir. SSl’de örneğin, URL’ler X.500 isimleri yerine DNS isimlerini kullanmaktadır. Bu problemi çözmek için ortak yürütülen çalışmalarda birinin X.500 isimlerinin bir parçasının da DNS isimleri olmasıdır.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan X.500 dizinleri yoktur ve açık anahtar altyapılarının da çoğu dizinleri kullanmamaktadır. Sadece bir şirket içinde veya kapalı gruplarda sertifikaları yerleştirmek için dizinler kullanılmaktadır. Sertifika almanın alternatif biçimleri e-posta sertifikalarını (S/MIME standardında olduğu gibi) veya protokolde bir parça olarak gönderilen uygulamaları (Ör: SSL) kapsar. Fakat bir kullanıcının başka bir kullanıcıya ön bir iletişime geçmeden şifreli mesaj göndermek istediği durumlarda dizinler çok esnek ve kullanışlı olmaktadır.

 

   

VIII.II.II S

[+] Soru

[-] Soru

İmzalanan sertifikanın bir parçasında URL adresinin olmaması nasıl bir problem yaratabilir?

   

   
       
 
«önceki oturum [1] [2] [3] sonraki oturum »
   
       
 
«önceki bölümden devam et sonraki bölümden devam et »
  bölüm indeksi